Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (12:03 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Fauna Českého Švýcarska [ Fauna ]

Sousloví národní park označuje nesmírně cenné přírodní území, které chráníme proto, že v něm žijí velmi vzácní živočichové a nacházejí se v něm téměř nedotčené přírodní oblasti. Nedostupná skalní a lesní zákoutí skýtají domov mnoha ohroženým druhům živočichů.

Bezobratlí

Nejlépe je z faunistického hlediska prozkoumán hmyz (Insecta), na území Českého Švýcarska se podařilo do této doby zjistit výskyt několika vzácných a zajímavých druhů. Jedná se např. o jednoho z našich největších kovaříků (Stenagostrus rufus), kriticky ohroženého roháčka (Ceruchus chrysomelinus), velmi vzácně se vyskytujícího tesaříka (Pedostrangalia pubescens) či pozoruhodné nálezy horského druhu kobylky (Pholidoptera aptera bohemica) a jeskynní kobylky (Troglophilus neglectus), jejichž výskyt je na území Českého Švýcarska jedinou současnou lokalitou na území Čech.

Řád motýlů (Lepidoptera) je rovněž zastoupen několika zajímavými druhy (např. otakárek fenyklový, soumračník černohnědý).

Růžovský vrch představuje místo s unikátním výskytem žížal (Lumbricidae), na této lokalitě byl mj. zjištěn výskyt 4 druhů, jež se jinde na světě nevyskytují.

Obratlovci

K biotopům s největším výskytem živočichů patří vodní plochy a mokřady. V říčkách Kamenici a Křinici žijí například savci vydra říční a rejsec vodní, ptáci ledňáček říční, skorec vodní, konipas horský, ryby pstruh potoční, lipan podhorní a vranka obecná. Od roku 1995 zde probíhá program reintrodukce lososa atlantského, úspěchem je návrat prvních lososů na podzim 1998 a 2002. V posledních letech se na Labi pravidelně vyskytuje bobr evropský. V oblasti dále pravidelně hnízdí kolem 2 párů čápa černého.

Ve stojatých vodách a mokřinách žijí mj. z ptačích druhů potápky a kachny, orel mořský, jeřáb popelavý, z obojživelníků čolci a žáby, z plazů užovka obojková.

Skalní stěny, věže a plošiny představují typické prostředí například pro kunu skalní, kamzíka horského (od roku 1907, kdy byl uměle vypuštěn do přírody, se zde trvale vyskytuje), plcha velkého, vzácného plcha zahradního a netopýra rezavého a hvízdavého.

Z dravců zde v posledních letech opět hnízdí kriticky ohrožený sokol stěhovavý. České Švýcarsko dále patří mezi tradiční hnízdiště výra velkého, kulíška nejmenšího a sýce rousného.

Bukové lesy představují útočiště pro jelena evropského i prase divoké, vzácně se vyskytuje rys ostrovid, jehož obnovený výskyt se datuje od třicátých let, a bylo již doloženo opakované rozmnožování na území Českého Švýcarska.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.ceskesvycarsko.cz

Typ záznamu: Fauna
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 29.09.2004 v 09:52 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz