Znamení zvěrokruhu Střelec Štír Váhy Panna Lev Kozoroh Vodnář Ryby Beran Býk Blíženci Rak POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu
Čtvrtek 28. března 2024 (11:46 hodin)

Dnešní znamení zvěrokruhu: Beran
Soňa - blahopřejeme !
Z kalendáře zvířat: Voříšek

Fulltext
 

Vsetín [ Město nebo obec ]

Vsetín
Vsetín, okresní město uprostřed valašských kopců, 28 551 obyvatel, rozloha 6 900 ha, nadm. výška 345 m nad mořem, významné hospodářské a kulturní středisko východní Moravy rozprostírající se z velké části v rozšířeném údolí Vsetínské Bečvy a jejích přítoků.
První písemná zmínka o Vsetíně pochází z roku 1308, kdy přešel z majetku řádu templářských rytířů do nájmu Voka z Kravař.
Na počátku 17. století získává Vsetín sňatkem se zámožnou vdovou Lukrecií Nekšovnou z Landeku mladý ambiciozní šlechtic Albrecht z Valdštejna. Ten zrušil vsetínským měšťanům jejich dávné právo na vaření piva a šenkování vína a zřídil vrchnostenský pivovar.
Koncem třicetileté války se Vsetín rozšiřuje na levý břeh Vsetínské Bečvy - Dolní Vsetín.
Ještě do poloviny 19. století byl Vsetín nevelkým městečkem. Tep nové doby spojený s pronikáním průmyslu zachytil Vsetín roku 1837-založen cukrovar. Následně se Vsetín stává sídlem průmyslu na zpracování dřeva -vzniká sirkárna a jsou zakládány továrny na nábytek z ohýbaného dřeva firem Kohn ( 1873) a Thonet (1862) a rovněž sklárny (1868). Počátkem 20. stol. ( 1919) začíná pracovat známá elektrotechnická továrna J.Sousedíka a v roce 1937 je založena Česká zbrojovka. Dynamikou svého růstu hlavně ve druhé polovině 19. století Vsetín daleko předčil okolní města.
Nejvýznamnější dominantou města je objekt původně renesančního zámku z počátku 17. století, který je zároveň i nejstarší historickou budovou města. Od roku 1948 je zámek ve správě státu a od roku 1964 je sídlem Okresního vlastivědného muzea Vsetín.. V padesátých letech, díky nerozvážnému umístění nejrůznějších státních institucí v budově zámku došlo ke značnému poškození zámeckých interiérů. Proto se v letech 1963 - 1975 muselo přistoupit k nákladné generální opravě budovy. Dnes vsetínský zámek tvoří významné kulturní a společenské centrum města. Panoráma města dotvářejí objekty kostelů na Horním městě, římskokatolického kostela Nanebevzetí P. Marie ( 1689), který měl původně sloužit jako zámek pro hraběte Jiřího z Illesházy a dva evangelické kostely - empírový (1782-83) a kostel Horního sboru - helvétský bez věže(1827)), nacházející se rovněž na Horním městě.
K dalším kulturním památkám patří barokní budova staré radnice postavená v letech 1721 - 1723 - dnes galerie a Maštaliska - bývalý panský dvůr z r. 1710.
Cestou od zámku - ulicí Palackého míjíme budovu bývalé Občanské záložny (1886)stavitele Urbánka se sgrafity Mikoláše Alše.
Jméno města je neodlučitelně spojeno rovněž s tradicemi lidové kultury, které již po mnoho desetiletí udržují soubory valašských písní a tanců Jasénka a Vsacan.
Titulek Vsetín - město pro vás, není ani v nejmenším nadnesený. Dynamicky se rozvíjející město uprostřed valašských kopců nastavuje turistům a návštěvníkům vlídnou tvář propojenou s krásou okolní krajiny a prolínající se histori s moderní současností. Každý návštěvník si zde najde to své a může zde strávit velmi příjemně volný čas, dovolenou nebo prostě jen tak nakouknout.

Zpracoval: Ota Hošek - ved.IC Vsetín

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:
Vsetín-Smetanova ulice

Z KALENDÁŘE AKCÍ NA ÚZEMÍ MĚSTA ČI OBCE

Akce, jež končí za více než 2 dny:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

ukázat na mapě

Hledej další objekty v okruhu do km

NA ÚZEMÍ OBCE EVIDUJEME

DALŠÍ INFORMACE: http://www.mestovsetin.cz

Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 164, 29.11.2021 v 12:53 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

Březen-na pec si vlezem.
Březen-za kamna vlezem.
Panská láska, ženská chuť a březnové počasí není stálé.
V březnu vítr břízy fouká.
V březnu vítr, v dubnu déšť-pak jistě úrodný rok jest.
Březnové slunce má krátké ruce.
Lépe od hada býti uštknut, než v březnu od slunce ohřát.
Studený marec, mokrý máj-bude humno jako ráj.
Jestli březen kožich stáhl, duben rád by po něm sáhl.
Sníh v březnu škodí osení i vinné révě.
 
28.3.2001: Vládním zmocněncem pro přípravu sumitu Severoatlantické aliance v Praze v roce 2002 byl ustanoven velvyslanec ve Spojených státech Alexandr Vondra.

Zítra Pozítří
Zdroj: www.meteopress.cz